Agility
I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.
Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.
Hög fart och stämning
Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.
Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och färdigvuxen innan ni börjar träna på allvar.
Historia
Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, egentligen för att underhålla publiken i en paus. Både hundarna och förarna såg ut att ha roligt och det blev en omedelbar succé. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987 och det anordnas kurser och tävlingar över hela landet.
Tävla i agility
Agility är en av de populäraste hundsporterna med över 100 000 tävlingsstarter varje år. Tävlingarna är öppna för alla hundar som fyllt 18 månader. Hundarna kan tävla i både agility- och hoppklass, och är även uppdelade i olika storleksklasser.
För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.
Vill du veta mer?
Svenska Agilityklubben, SAgiK, är huvudman för reglerna, som sorterar inom SKKs prov- och tävlingskommittés övergripande ansvar. Besök gärna SAGIKs webbplats för mer information om agility.
Läs mer
Svenska Agilityklubben
Tävlingslicens
Agilitydiplom- och championat