Dobermann
Lekfull, livlig och elegant brukshund
Fakta
- Rasgrupp
- Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
- Päls
- Lång- och korthårig
- Svans
- Allt från medfödd stubbsvans till lång
Egenskaper
- Aktivitet
-
Medelhög
- Pälsvård
-
Lite
- Storlek
-
Medelstor
Allmänt
Dobermann är en brukshund och passar till allt slags bruksarbete. Den nya internationella tävlingsformen IPO har också visat sig passa rasen utmärkt. Den används även som tjänstehund av bland annat väktare, polis och räddningstjänst.
Om du funderar på att köpa dobermann:
- Den kräver en engagerad ägare som är intresserad av att aktivera hunden dagligen.
- Rasen vill vara nära sin familj och är ingen hundgårdshund. Den lämpar sig inte att vara ensam hela dagarna.
- Välj föräldrar och uppfödare med omsorg oavsett vad du vill använda den till.
- Titta noga på föräldrarnas resultat från mentalbeskrivning och mentaltest. Rädsla och otillgänglighet är allvarliga fel.
- Det är en mycket stark och ihärdig hund när den drar i kopplet och kräver en ägare med inte alltför klen fysik.
- Ida gör en ändring för att testa granskningsflödet
Klubbar
-
Specialklubb
Specialklubbar som är special KOMPLETTERA MED INFORMATION. Detta är testmiljö och texten uppdateras i VOV iPortal.
Svenska Brukshundklubben Bli medlem -
Rasklubb
Rasklubbar HÄR kommer mer information. Detta är testmiljö och texten uppdateras i VOV iPortal.
Svenska Dobermannklubben Bli medlem
Mer information
Egenskaper
Rasen är vänlig och fredlig. Den är mycket trogen sin familj och barnkär. Det är en aktiv, glad och lekfull hund med livligt temperament som behöver meningsfull sysselsättning och fostran. Den är påhittig och en understimulerad dobermann aktiverar sig själv. Rasen har ofta stor jaktlust som kan gå över styr om hunden inte får utlopp för det i någon form av träning. Rasklubben har de senaste åren med hjälp av Mentalbeskrivning hund (MH) arbetat för att förbättra rasens socialitet/tillänglighet men fortfarande finns en del hundar som brister i denna egenskap.
Storlek
Mankhöjd för hanar är 68–72 cm och tikar 63–68 cm. Vikt för hanar är ca 40–45 kg och för tikar ca 32–35 kg. Den är kvadratiskt byggd med stolt hållning och kombinerar kraft med elegans. Färgen är svart eller brun med tantecken.
Pälsvård
Pälsen är kort, slät, utan underull och är lättskött. Den kräver ingen speciell pälsvård mer än ett bad någon gång ibland.
Historik
Rasens historia knyter an till den man som gett den sitt namn, Friedrich Louis Dobermann som levde i Apolda, Tyskland, på 1800-talet. Han var verksam som bland annat skatteindrivare och hundfångare. Dobermanns hundar visade tidigt bruksegenskaper och användes som vakt-, gårds- och sällskapshund. Den användes flitigt som polishund och vid jakt användes den till rovdjursbekämpning.
Dobermann och hälsa
Höftledsdysplasi (HD) och PHTVL/PHPV (ögonsjukdom) förekommer. Allvarliga sjukdomar som finns i rasen är hjärtfel och wobbler (instabilitet mellan halskotor). Dessa defekter visar sig ofta inte förrän hunden är i medelåldern. Det förekommer också hundar med knäproblem såsom pålagringar och korsbandsskador. Även hudproblem finns. En mild variant av blödarsjuka förekommer.
Dilaterad kardiomyopati, DCM, är en sjukdom i hjärtmuskulaturen som leder till försämrad sammandragningsförmåga. Det finns ett hälsoprogram som syftar till att minska förekomsten av DCM hos dobermann.
Dokument
-
pdf
Rasstandard
En rasstandard beskriver hundrasen och är framtagen av rasens hemland.
-
pdf
Rasspecifika avelsstrategier, RAS, pjäxa
I RAS kan du läsa om både problem och starka sidor som kan finnas inom rasen och rymmer de avelsrekommendationer som rasklubbens medlemmar kommit överens om.
-
pdf
Domarkompendium
I domarkompendiumet kan du läsa hur rasen ser ut i detalj. Där visas hur rasstandarden kan tolkas....
-
pdf
Särskilda rasspecifika domaranvisningar, SRD
SRD är ett kommenterande komplement till rasstandarderna och har målsättningen att öka domares medvetenhet om exteriöra överdrifter och sundhet.
-
pdf
Utställnings- och championatregler
Svenska Kennelklubbens regler för varje hundras på utställning och även vad som krävs för att en hund ska tilldelas championat. Gäller till och med den 31 december 2026.
För uppfödare
Registreringsregler
I första lanseringen kan det stå något i stil med...
För att få registrera valpar hos SKK måste du följa de allmänna registreringsreglerna samt de specifika reglerna för din hundras.
Länk till registreringsreglerna
I framtiden kan det stå nåt i stil med...
För att få registrera valpar hos SKK måste du följa de allmänna registreringsreglerna samt de specifika reglerna för din hundras.
Läs vad som gäller för dobermann