Doping

Fixade nen ingress för det fanns inte innan

Doping
Nationellt dopingreglemente är ett regelverk framtaget gemensamt av flera organisationer och gäller för all hundsport i Sverige. Den som deltar i utställningar, prov,  tävlingar och beskrivningar inom organisationerna är skyldig att känna till regelverket.
Du finner länken till regelhäftet "Nationellt dopingreglemente för hund" (pdf) på sidan "Regler och karenstider", som du hittar längre ner på sidan.

OBS! Läs även vad Jordbruksverkets skriver om doping.



Fokus är att hunden ska må bra
Huvudmotivet till dopingbestämmelserna är djurskyddet, vilket måste betonas eftersom det annars blir svårt att förstå att sådana åtgärder som smärtstillande medel, akupunktur, kiropraktik med mera skulle räknas som ”doping eller annan otillbörlig påverkan”. Anledningen till restriktionerna är alltså helt enkelt att en hund som behöver någon form av behandling uppenbarligen inte är frisk och därför inte ska delta i olika aktiviteter som i grunden utövas för förarens tillfredsställelse. Grundkravet är att en hund på tävling, utställning eller prov inte får vara skadad eller sjuk.

Ordet ”doping” får de flesta att tänka på idrottsmän som tar prestationshöjande medel. Men i hundsammanhang är alltså inte detta den viktigaste problematiken - hunden kan ju, till skillnad från idrottaren, inte själv avgöra vilka hälsorisker den vill ta genom att äta diverse ”kosttillskott” med mera.

Huvudmotivet bakom restriktionerna avseende doping och annan otillbörlig påverkan på hund är alltså inte i första hand att förhindra ”fusk”, även om denna aspekt också finns med i bakgrunden, till exempel vid konkurrensbedömningar. Utgångspunkten är djurskyddet, vilket bland annat innebär att även karenstiderna har satts utifrån just djurskyddsperspektivet, det vill säga att karenstiderna har beräknats utifrån den tid det beräknas ta för hunden att tillfriskna från den sjukdom/det tillstånd som vanligtvis behandlas med den aktuella åtgärden/substansen.

Ditt ansvar att kontrollera
Ingen listning har gjorts avseende naturmedel, naturläkemedel eller kosttillskott, varken för djur eller för människor, eftersom dessa medel inte är föremål för samma kontroll som läkemedel. Det finns således inga garantier för att dessa preparat innehåller enbart vad som anges på förpackningen, inte heller för att skilda tillverkningssatser har samma sammansättning.

Det bör påpekas att listningen av substanser som är belagda med karenstider aldrig kan bli helt komplett. Detta beror på att det över hela världen tillkommer såväl nya läkemedel som nya substanser av annat slag hela tiden.

Nationellt dopingreglemente för hund med ATC-förteckning
Nationellt dopingreglemente för hund är ett regelverk för att motverka doping av hund. Regelverket är framtaget gemensamt av organisationerna Svenska Kennelklubben, Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund och Svenska Draghundsportförbundet och gäller för all hundsport i Sverige. Detta regelverk kompletteras av en ATC-förteckning, som är ett internationellt kemiskt klassifikationssystem för olika substanser.

Du som deltar vid utställning, prov, tävling eller beskrivning inom någon av dessa organisationer är skyldig att känna till detta regelverk.

Varför regler mot doping?

Initiativet till de nu gällande dopingbestämmelserna togs inför beslutet att införa totalisatorspel på hundkapplöpning i Sverige från och med år 2000. Såväl hundorganisationerna (Svenska Kennelklubben, Svenska Draghundsportförbundet och Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund) som spelarrangörerna och de ansvariga myndigheterna krävde tydliga regler så att hundar inte skulle utsättas för doping eller annan otillbörlig påverkan.

I samband med detta togs också ett helhetsgrepp på djurskyddsfrågorna vid all form av tävling, prov och utställning. Även tidigare har det ju som bekant varit förbjudet att exempelvis färga hundarnas päls och nos på utställning.


Nationella dopingkommissionen (NatDopK)
Svenska Kennelklubben har tillsammans med två andra förbund bildat en kommission för att motverka att hundar utsätts för doping och annan otillbörlig påverkan.

Mer information om Nationella dopingkommissionen


Frågor och svar

Här har vi samlat information från Nationella Dopingkommissionen om olika beslut.

Här finner du svar på frågor om kastrerade hundar och deras rätt att delta vid utställning (inkl exteriörbeskrivning), prov, tävling eller beskrivning.
Kastrerad hanhund
Kirurgiskt kastrerad hanhund
Hanhund som kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller beskrivning. Detta innebär att ansökan om dispens inte behöver ske.

Kemiskt (medicinskt) kastrerad hanhund
Hanhund som kastrerats genom medicinsk behandling medges inte dispens för deltagande vid utställning (inkl exteriörbeskrivning), prov, tävling eller beskrivning, oavsett bakomliggande orsak till behandlingen. I begreppet beskrivning innefattas olika former av mentaltest/-beskrivningar.

För hanhund som kastrerats via medicinsk behandling råder 6 månaders karenstid innan deltagande återigen kan ske vid någon form av utställning (inkl exteriörbeskrivning), prov, tävling eller beskrivning.

Har den kemiska kastrationen skett med chipimplantatet Suprelorin gäller 6 månaders karenstid utöver angiven verkningstid enligt FASS vet. Vilket innebär för;

Suprelorin 4,7 mg: Verkningstid enligt FASS vet 6 mån + 6 mån karenstid = 12 mån efter applicering innan deltagande återigen kan ske.
Suprelorin 9,4 mg: Verkningstid enligt FASS vet 12 mån + 6 mån karenstid = 18 mån efter applicering innan deltagande återigen kan ske.
Observera att verkningstid samt karenstid kvarstår oförändrat även om hanhunden under denna period blir kirurgiskt kastrerad.

Kastrerad tik
Kirurgiskt kastrerad tik
Tik som kastrerats kirurgisk medges generell dispens att delta vid utställning, prov eller tävling. Detta innebär att ansökan om dispens inte behöver ske.

Kemiskt (medicinskt) kastrerad tik
Tik som kastrerats genom kontinuerlig medicinsk behandling medges generell dispens att delta vid utställning, prov, tävling eller beskrivning. Detta innebär att ansökan om dispens inte behöver ske.

För att kastration genom kontinuerlig medicinsk behandling ska omfattas av generell dispens förutsätts att preparat med indikation för tik används. I det fall chipimplantatet Suprelorin används på tik omfattas inte detta av generell dispens, utan karenstid enligt ovan gäller (se hanhund).

Tillfälligt uppskjutande av löp
Observera att tillfälligt uppskjutande av löp inte omfattas av generell dispens. Följande gäller för uppskjutande av löp som inte är kontinuerlig medicinsk behandling enligt ovan.

Nationella Dopingkommissionens beslut:
Uppskjutande av löp är enstaka företeelse vilken då är tidsbestämd i x antal dygn. Denna behandling  omfattas då inte av generell dispens, utan åsatt karenstid om 6 mån råder efter avslutad behandling, innan deltagande kan ske vid utställning, prov, tävling eller beskrivning.

Veterinärintyg för kirurgiskt kastrerad hanhund
När veterinärintyg åberopas för en kastrerad hanhund ska detta vara utfärdat på av SKK godkänd blankett (se exempelvis F145 Sveriges Veterinärförbund eller motsvarande). Uppgifter som ska finnas med för att intyget ska accepteras är: ras, registrerat namn, registreringsnummer, ID-nummer, vad ingreppet avser, åtgärd, anledning till åtgärd och kommentar om testiklarnas utseende och placering.

Här finns information om olika beslut som rör olika undersökningar på hund och hur dessa klassas om karenstid eller inte, t ex HD-/ED-röntgen, ögonlysning, tandsanering, blodgivare, allergitest.
Sedering vid höftleds-/armbågsleds- och ryggröntgen
De preparat som används vid sedering i samband med armbågsledsröntgen, höftledsröntgen samt ryggröntgen omfattas av Nationellt dopingreglemente för hund, och är åsatta karenstid för deltagande vid utställning, prov, tävling och beskrivning. Karenstiden är då 7 dygn eller 28 dygn beroende på vilket/vilka preparat som används vid sederingen.

Nationella Dopingkommissionen (Nat DopK) har fört en diskussion avseende den karenstid om 28 dygn som är aktuell innan deltagande vid utställning, prov, tävling och beskrivning då butorphanol (t ex Torbugesic) används ihop med annat sedativum, som i sin tur är åsatt kortare karenstid (7 dygn).

Nationella Dopingkommissionens beslut:
- att sänka karenstiden från 28 till 7 dygn i de fall där butorphanol vid undersökning av friskt och symptomfritt djur utan underliggande sjukdom används i kombination med annat sedativum (se även protokoll NatDopK 1/2006, § 15 d).
Med undersökning av friska djur avses t ex röntgenundersökning av armbågsleder, höftleder.
Vid andra indikationer kvarstår karenstiden 28 dygn oförändrat.

Sedering vid tandsanering
Vid sedering av hund som genomgår tandsanering kvarstår ordinarie karenstid om 28 dygn oförändrat, och omfattas inte av något undantag (se även protokoll NatDopK 2/2019, § 12 c).

Ögonlysning
Det pupillvidgande läkemedel som nästan uteslutande används i samband med undersökning av ärftliga ögonsjukdomar ”ögonlysning” omfattas av Nationellt dopingreglemente för hund, och är åsatt 7 dygns karenstid för deltagande vid utställning, prov, tävling och beskrivning.

Nationella Dopingkommissionen har fört en diskussion avseende denna karenstid (se även protokoll NatDopK 1/2009, § 16).

Nationella Dopingkommissionens beslut:
- att medge generell dispens från karenstid för läkemedlet tropikamid vid undersökning av friskt och symptomfritt djur utan underliggande sjukdom. Innebär då 0 dygns karenstid.
Med undersökning av friska djur avses t ex ögonundersökning för ärftliga ögonsjukdomar.

Vid andra indikationer kvarstår karenstiden 7 dygn oförändrat.

Blodgivare
Vid blodgivning råder 7 dygns karenstid för den hund som är blodgivare (se även protokoll NatDopK 1/2004, § 4)

Allergitest
Vid allergitest råder 7 dygns karenstid förutsatt att sedering inte har skett, då i så fall det sederande preparatets karenstid blir styrande (se även protokoll NatDopK 1/2008, § 16 a).

Dag ETT på karenstiden är alltid dagen EFTER sista behandlingsdag. Här ger vi ett exempel på hur du ska räkna.
Här har du ett exempel
Behandling med preparat som har 7 dygns karenstid:

Sista behandlingsdag är 10/4, dag ett på karenstiden blir den 11/4,
dag 7 på karenstiden den 17/4.
Den 18/4 har 7 dygns karenstid passerat och deltagande kan ske.

Det finns produkter som inte kan ingå i dokumentet ATC-förteckning med karenstider, läs mer här om vilka och varför.
Produkter som inte kan ingå i ATC-förteckningen
(Se även protokoll NatDopK 2/2018, § 12)

För de produkter som inte kan ingå i dokumentet ATC-förteckning med karenstider gäller följande:

Produkt som används i avsikt att behandla sjuk/skadad hund åläggs 14 dygns karenstid.
Produkt som används i avsikt att påverka stress, rädsla, oro, upphetsning och andra likartade tillstånd åläggs 14 dygns karenstid.
Om en produkts aktiva substans skulle finns angiven i dokumentet ATC-förteckning med karenstider är det den karenstid som anges i ATC-förteckningen som gäller, oavsett avsikten med behandlingen.

Allmänt råder ett generellt hundägaransvar, så även i detta sammanhang. Respektive hundägare har eget ansvar för att säkerställa om deltagande kan ske eller inte under behandlingen och om efterföljande karenstid om 14 dygn ska tillämpas. Detta utifrån vilken anledning och avsikt som finns för behandling med en produkt som inte ingår i dokumentet ATC-förteckning med karenstider.

Läs mer
Regler, karenstider och dispens

Här finner du ställningstagandet avseende hundtäcket Back on Track.
Nationella Dopingkommissionen vill komplettera tidigare information angående den väst/det täcke av material där keramiska partiklar ingår och som marknadsförs under varumärket Back on Track.

Back on Tracks väst/täcke kan utan restriktion användas på hund som är frisk. Om västen/täcket däremot används i behandlingssyfte på en sjuk eller skadad hund gäller en karenstid om 7 dygn, innan deltagande vid utställning, prov eller tävling får ske.

Nationella Dopingkommissionens beslut avseende karenstid grundar sig dels på Dopingreglementets kapitel 7.1 Otillåtna metoder, dels på att Djurskyddslagen föreskriver att ett djur som är sjukt eller har/visar smärta inte får belastas. Ett sådant djur får med andra ord inte delta på utställning, prov eller tävling. När det gäller träning kan inte lagen tolkas på annat sätt än att endast rehabiliteringsträning är tillåten.

Läs mer: 
Nationellt dopingreglemente för hund

Kontakt vid frågor om doping

Har du frågor är du välkommen att höra av dig via e-post: dopk@skk.se

Veterinärer som önskar information kan kontakta Brith Andersson, e-post: brith.andersson@skk.se 

Mer om SKK

  • Nationella dopingkommissionen

    Svenska Kennelklubben har tillsammans med två andra förbund bildat en kommission för att motverka att hundar utsätts för doping och annan otillbörlig påverkan.

    Läs mer
  • Nationella dopingkommissionen

    Svenska Kennelklubben har tillsammans med två andra förbund bildat en kommission för att motverka att hundar utsätts för doping och annan otillbörlig påverkan.

    Läs mer