Skriver in en rubrik
Här kan du läsa om de olika krav som föreligger kring registrering av resultat av ögonundersökningar samt om de vanligaste ögonsjukdomarna.
Rubrik H2
Resultat av ögonundersökningar registreras centralt för samtliga raser. För officiellt undersökningsresultat krävs att hunden är id-märkt. Endast veterinärer med speciell kompetens får utföra ögonlysningen. För vissa raser krävs att båda föräldradjuren är ögonundersökta för att avkomman ska registreras hos Svenska Kennelklubben. Undersökningen ska vara utförd inom ett (1) år före parning.
Vanliga ögonsjukdomar
-
Dermoid är en hudliknande förändring på hornhinnan eller på ögonvitan (vanligast) och ibland även på ögats rosa bindhinna eller i ögonlockskanten.
Dermoid betyder ”hudliknande”, efter det grekiska orden derma som betyder hud och eidos som betyder liknande. Dermoid kan förekomma på hornhinnan eller på ögonvitan och även på ögats rosa bindhinna eller i ögonlockskanten.
Förändringen uppstår under fostertiden då de olika vävnaderna skall få sina typiska egenskaper. Öar av felaktig vävnad kan då utvecklas på felaktigt sätt och på fel plats.
En dermoid kan innehålla alla de normala beståndsdelarna från normal hud eller hud som saknar hår eller körtlar. En hårig dermoid på själva ögat kan orsaka rejäla symtom med smärta, tårar och varflöde medan en liten dermoid i ögonlockskanten snarare är ett skönhetsfel och inte besvärar hunden.
-
Iriscolobom är en medfödd klyftbildning i iris. Den kan göra pupillen mandelformad eller formad som ett nyckelhål.
Iris är den struktur vi syftar på när vi anger om att individ är blåögd eller brunögd. Den reglerar ljusinsläppet i ögat genom att dra ihop sig vid skarpt ljus och vidgas i dunkel. Oförmåga att reglera ljusinsläppet kan påverka synförmågan.
Iriscolobom är en medfödd klyftbildning i iris. Den kan göra pupillen mandelformad eller formad som ett nyckelhål. Förändringen ses bäst när pupillen är sammandragen. Den kan därför lätt missas hos en hund som fått pupillvidgande droppar för ögonlysning. En hund med iriscolobom kan, men måste inte, ha fler närbesläktade defekter i samma öga.
En hund med stort iriscolobom kan kisa när den blir bländad av skarpt ljus medan en hund med litet iriscolobom kan vara helt obesvärad. Förändringen kan uppträda både hos blåögda och brunögda hundar.Den har särskilt uppmärksammats hos australian shepherd, dalmatiner och rottweiler.
-
Katarakt eller grå starr är en grumling i ögats lins. Katarakt kan orsakas av många yttre och inre störningar i ögat men ur avelssynpunkt är det bara de medfödda och misstänkt ärftliga varianterna som är av intresse.
Katarakt eller grå starr är en grumling i ögats lins. Grumlingen kan omfatta hela linsen, total katarakt, eller delar av densamma, partiell katarakt. Katarakt kan orsakas av många yttre och inre störningar i ögat men ur avelssynpunkt är det bara de medfödda och misstänkt ärftliga varianterna som är av intresse.
Medfödda katarakter
I ögonprotokollets vänstra spalt noteras kongenitala (medfödda) katarakter, sådana katarakter anses vara antingen medfödda och/eller som har uppstått innan hunden nått sex veckors ålder. De medfödda katarakterna markeras vid punkt nummer 3 och registreras i SKKs Hunddata som kongenital (medfödd) katarakt.Ej medfödda katarakter
Vid punkt 15 i ögonprotokollets högra spalt noteras katarakter som inte är medfödda.Total katarakt
Med total katarakt menas en katarakt som påverkar hela linsen, antingen i ena ögat eller i båda ögonen.Partiella katarakter
En partiell katarakt omfattar däremot bara en del av linsen. Linsens två huvuddelar är nukleus, kärnan, som är den inre delen och cortex, barken, som omger kärnan på sidorna och framåt, bakåt, uppåt och neråt.En nukleär katarakt är en katarakt i linsens kärna. Nukleär katarakt delas inte in i några undergrupper.
En kortekal katarakt ligger i linsens bark. Beroende på läget i linsen kan de kortekala katarakterna delas in i olika kategorier. Först delas de in i främre och bakre varianter beroende på om de ligger framför eller bakom kärnan.
Som tredje alternativ kan katarakten utgå från linsens kant på det bredaste stället, ekvatorn. Då kallas den för ekvatoriell katarakt.
Utöver den anatomiska placeringen finns även tre av de äldre benämningarna kvar: bakre polär katarakt, främre y-sömskatarakt samt punktformig katarakt.
-
Lenticonus betyder i enkel översättning från latinet ”linsstrut”. En medfödd svaghet i linskapseln, linsens hölje, leder till att linsens (vanligen) bakre yta buktar ut på ett onormalt sätt.
Lenticonus ses sällan som ensam defekt utan brukar vara ett delsymtom tillsammans med en eller flera av följande förändringar:
- defekt i glaskroppen
- PHTVL/PHPV
- katarakt
- persisterande hyaloidkärl
Lenticonus innebär en ökad risk att linsens normalt inkapslade innehåll kan läcka ut i ögat och orsaka skadlig inflammation.
-
Linscolobom är en ovanlig utvecklingsdefekt i ögats lins som gör att det blir ett ”hack” i linsens normalt rundade kanter.
Förändringen är mycket sällsynt och ensam förknippas den inte med någon känd ärftlig ögonsjukdom. Däremot kan den finnas som delsymtom vid PHTVL/PHPV.
-
Ärftlig avlossning av linsen som förekommer särskilt hos mindre terrierraser. Arvsgången betraktas som enkel autosomal och recessiv.
Förutom rasspecifika hälsoprogram finns generell rekommendation att inte avla på känd anlagsbärare för linsluxation, det vill säga djur med linsluxation samt deras föräldrar och eventuellt redan producerad avkomma.